Proponowanie rejestracji klientom
Wróc do listy tematów
- Jarosław Chmielecki
- Sr. Member
Nie wiem, czy wątek nie był już poruszany (ja się nie natknąłem)- jeśli tak, to proszę o skasowanie.
Podczas zamawiania przez niezarejestrowanego użytkownika podawane są prawie wszystkie jego dane.
Czy nie warto byłoby tu zaproponować mu założenie konta? Na zasadzie:
() czy chcesz założyć konto?
jeśli zaznaczy “ptaszka”, to pojawia się pole hasła i wszystko jest zapisywane jak przy rejestracji. Po całej operacji dostaje on maila o rejestracji i drugiego o zamówieniu, a zamówienie jest już dopisane do jego konta.
A może jest już taka możliwość? Domyślnie widać tylko coś na zasadzi: “masz konto? zaloguj się!”.

- Patryk Doering
- Sr. Member
Zgadzam się z przedmówcą, że przydadzą się poprawki w tym miejscu.
W mojej ocenie na 5 (w pięciostopniowej skali) jest to rozwiązane w SOTE 5: http://demo.sote.pl . Dodać produkt do koszyka i można to zobaczyć.
Reasumując jestem za podrasowaniem :) formularzy na stronie koszyka.

- MariuszM
- Sr. Member
Nie raz na PW poruszałem ten temat z Adamem. Czekamy - też uważam to za logiczne rozwiązanie.

- Patryk Doering
- Sr. Member
Temat wielokrotnie poruszany a jaki jest tego rezultat?
Jakie plany odnośnie optymalizacji strony koszyka?

- volfen
- Sr. Member
- Członek społeczności
Nie wiem, czy wątek nie był już poruszany (ja się nie natknąłem)- jeśli tak, to proszę o skasowanie.
Podczas zamawiania przez niezarejestrowanego użytkownika podawane są prawie wszystkie jego dane.
Czy nie warto byłoby tu zaproponować mu założenie konta? Na zasadzie:
() czy chcesz założyć konto?
jeśli zaznaczy “ptaszka”, to pojawia się pole hasła i wszystko jest zapisywane jak przy rejestracji. Po całej operacji dostaje on maila o rejestracji i drugiego o zamówieniu, a zamówienie jest już dopisane do jego konta.
A może jest już taka możliwość? Domyślnie widać tylko coś na zasadzi: “masz konto? zaloguj się!”.
Świetny pomysł, tylko ja bym poszedł jeszcze dalej i po prostu hasło proste przysyłał mailem i prosił linkiem o potwierdzenie otwarcia konta i juz na stronie proponował zmianę hasła.

- Patryk Doering
- Sr. Member
Jak pisałem w innym temacie jest to gorsze rozwiązanie. Niepotrzebnie komplikuje mając upraszczać. Chcąc się zarejestrować klient zaznacza ptaszka i wprowadza hasło. W Twojej propozycji musi zaznaczyć ptaszka, odebrać pocztę, przejść na stronę sklepu, zalogować się i zmienić hasło. Troszeczkę rzecz się nam ta wydłuża :) .

- avikom
- Sr. Member
- Członek społeczności
O ile się nie myle to brakuje też akceptacji regulaminu i polityki prywatności gdy klient kupuje bez logowania.

- volfen
- Sr. Member
- Członek społeczności
Jak pisałem w innym temacie jest to gorsze rozwiązanie. Niepotrzebnie komplikuje mając upraszczać. Chcąc się zarejestrować klient zaznacza ptaszka i wprowadza hasło. W Twojej propozycji musi zaznaczyć ptaszka, odebrać pocztę, przejść na stronę sklepu, zalogować się i zmienić hasło. Troszeczkę rzecz się nam ta wydłuża :) .
nie wydłuża, bo dostaje hasło razem z zamówieniem i może je zmienić bądź nie bez wprowadzania żadnych danych, poza tym ma już konto i zawsze może skorzystać z “przypominj hasło”

- volfen
- Sr. Member
- Członek społeczności
O ile się nie myle to brakuje też akceptacji regulaminu i polityki prywatności gdy klient kupuje bez logowania.
a zapis, “kupując akceptujesz” nie wystarczy?

- avikom
- Sr. Member
- Członek społeczności
a zapis, “kupując akceptujesz” nie wystarczy?
???

- volfen
- Sr. Member
- Członek społeczności
zapisz w regulaminie, dokonując zakupów akceptujesz regulamin.

- Patryk Doering
- Sr. Member
Avikom masz rację, brakuje.
Volfen, widzisz wszystko zależy od tego z jakiego punktu patrzysz. Z mojego wygodnickiego i pedantycznego punktu widzenia będę musiał się zalogować i zmienić hasło :) . Roboty znacznie więcej niż przy opcji gdzie bez żadnych zawiłości wpisujemy hasło. Przyznać musisz, że funkcjonalność ta, a nie proponowana przez Ciebie jest częściej stosowana.
Z Twojego punktu widzenia stawiamy przede wszystkim na zdobywanie nowych klientów i budowanie ich bazy, komplikując jednak prostą sprawę gdyż użytkownicy z dużym prawdopodobieństwem zgubią e-mail z hasłem, zapomną je i będą musieli korzystać z formularza przypomnienia hasła. A ilu użytkowników założy nowe konta? Baza będzie rosła Ci z całą pewnością szybciej :) .
Z mojego punktu widzenia w kwestii usability jest to niepotrzebne zakręcenie a nie wyprostowanie możliwości rejestracji.

- eric
- Member
- Członek społeczności
widze ze temat konwersji jest tu wielu osobom obcy, naprawde sugeruje zalozyc event track’era do pol formularza i obserwowac jak wam pieniadze uciekaja to szybko zmienicie zdaniem na temat tego co jest wazne na stronei koszyka
..a absolutne minimum to analiza sciezki konwersji w GA, jezeli to was nie przekona to ja juz nie wiem co moze..

- elroy
- Member
- Członek społeczności
@eric
Całkowicie szczerze:) Mimo, że działam od prawie 3 lat (nieraz chyba z powodzeniem) są to dla mnie terminy obce w praktyce (choć zasłyszane). Możesz polecić jakieś fajne poradniki na ten temat ?

- avikom
- Sr. Member
- Członek społeczności
zapisz w regulaminie, dokonując zakupów akceptujesz regulamin.
Tak ale chyba klient poinien w każdyym przypadku być świadom że regulamin zaakceptował i być o tym poinformowany.
Prawo jest po stronie klienta, mógł nie widzieć nie zauważyć itp.
Z tego co kojaże to jeżeli klient nie został ponformowany o warunkach sprzedaży to ma prawo do zwrotu towaru w wydłużonbym czasie.
Ale moze sie myle prawnikiem nie jestem
... a jeżeli nie zaznaczam to nie akceptuje chyba :-)
http://lex.pl/serwis/du/2000/0271.htm
Edytowany: 02 September 2011 22:53 przez avikom

- eric
- Member
- Członek społeczności
@elroy
z polskich polecam blog bluerank.pl, robia co jakis czas ciekawe teksty optymalizacyjne, zarowno usability jak i seo, jest tam sporo o GA i ciekawe case study, jako praktyczny przykald, zajmowali sie answear.com gdzie wyraznie widac wszystkei nowe trendy
z zagranicznych seomoz i youmoz, tam pojawia sie sporo case study
dla nie znajacych angielskiego sprawnymarketing.pl robi przedruki ale z duzym opoznieniem
poza tym sporo blogow o ecommerce ale nie polskich, na youtube jest tez sporo filmikow z instrukcjami jak ustawiac trackery i segmenty GA
Wyszukaj Post
Legenda oznaczeń postów
- Nowe posty
- Gorący temat z nowymi postami
- Zamknięty temat
- Nowa ankieta
- Temat przyklejony
- Brak nowych postów
- Gorący temat bez nowych postów
- Temat przeniesiony
- Stara ankieta
- Pilne ogłoszenie