Panel Użytkownika
Guziki Topicu
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- ibikos
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-08-13
Opcje profilu
Użytkowik xyz dodał post dnia:
Data: 14 Sierpień 2009 11:21 AMOpcje postu
Witam całą ekipę Gekosale, oraz wszystkich użytkowników forum.
p.s. przepraszam jeśli pisze w niewłaściwym dziale forum.
Na początek muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony oglądając oprogramowanie Gekosale. Wygląda bardzo ciekawie, choć nie dokończa jest dla mnie zrozumiały panel admina - może to ze względu na to, że mamy do czynienia z wersją rozwojową. Niemniej jednak już teraz mogę Państwu obiecać, że uważnie będę śledził rozwój Gekosale, gdyż wierze, że to właśnie takiego oprogramowania szukałem.
WÅ‚aÅ›nie… czy to bÄ™dzie idealne oprogramowanie, które speÅ‚nij moje oczekiwania? PrzejdÄ™ może do rozwiniÄ™cia tematu mojego wÄ…tku.
Zapewne nie raz spotkali siÄ™ PaÅ„stwo ze Å›miesznymi przepisami jakie panujÄ… w naszym kraju. Z jednym z tych “przemyÅ›lanych” przepisów mam do czynienia na co dzieÅ„, chodzi tutaj o stawkÄ™ podatku VAT w zależnoÅ›ci od skÅ‚adu (smaku) produktu który sprzedajÄ™.
Przykład:
Wprowadzam produkt X, podaje jego cechy:
waga: 1kg, 2kg
smak: wanilia, czekolada, truskawka
...i tutaj jest problem: Produkt który sprzedaje kupuje niezależnie od smaku w tej samej cenie brutto, ale firma sprzedaje mi go z 7% VAT-em w przypadku smaku waniliowego i truskawkowego a w przypadku smaku czekoladowego (tutaj “mÄ…dry” przepis) z VAT-em 22%.
Problem w tym, że składając zamówienie klient ma na potwierdzeniu zamówienia stawki VAT i aby one się zgadzały muszę wprowadzić produkt do sklepu dwa razy; za pierwszym razem wszystkie smaki bez czekolady z VAT-em 7%, a później samą czekoladę już z VAT-em 22%. Klient szukając produktu w sklepie widzi ten sam produkt dodany dwa razy ale przecież to to samo.
Na kasę fiskalną też muszę wbić je zgodnie z zamówieniem czyli jedne na 7% a czekoladę na 22%, pomimo, że cena brutto jest taka sama.
Moje pytanie: Czy przewidują Państwo możliwość przypisywania stawki VAT do cechy produktu?
Wiem, że VAT ustala się do produktu a nie do cechy (tak jest we wszystkich sklepach), ale gdyby była możliwość zmiany VAT-u przy cechach co nie powodowałoby zmiany ceny brutto w sklepie to sklep Gekosale rozwiązywałby poważny problem z którym spotykają się tacy sprzedawcy jak ja.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
[ Edytowany: 14 Sierpień 2009 11:24 AM przez ibikos ]
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Adam.Piotrowski
- Administrator
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-04-20
Opcje profilu
Data: 17 Sierpień 2009 09:08 PMOpcje postu
Temat jest cholernie (przepraszam za słowo) ciężki do ugryzienia gdyż naprawdę niewiele skryptów posiada taką funkcjonalność. Oczywiście rozumiemy zawiłości przepisów VAT i staramy się dostosować system tak jak to jest możliwe. Obawiam się jednak , że na obecnym etapie taka modyfikacja wymagałaby z naszej strony nakładu pracy zupełnie nieadekwatnego do efektu jaki otrzymamy.
Oczywiście nie mówimy , że taka modyfikacja nie zostanie wprowadzona, ale jeżeli to nastąpi to nie wcześniej niż zakończymy prace nad resztą silnika.
Czy mógłbyś nam podesłać jakieś szersze informacje odnośnie tych przepisów, które tego wymagają ? Chcemy się temu bliżej przyjrzeć.
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- netlider
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-07-16
Opcje profilu
Data: 18 Sierpień 2009 08:35 AMOpcje postu
Temat jest cholernie (przepraszam za słowo) ciężki do ugryzienia gdyż naprawdę niewiele skryptów posiada taką funkcjonalność.
Takie mi się nasunęło pytanko. To wy to sami piszecie czy składacie z dostępnych skryptów?
Nie traktować negatywnie, bardziej z ciekawości pytam, a projekt mam nadzieje wypali :)
Pozdrawiam
Robert
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Adam.Piotrowski
- Administrator
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-04-20
Opcje profilu
Data: 18 Sierpień 2009 09:05 AMOpcje postu
Gekosale to w 100% autorski kod, nie składamy tego z innych skryptów. Chodzi jednak o to, że pracowaliśmy już na wielu różnych systemach w przeszłości i w żadnym nie było takich funkcji. Dlatego nie rozważaliśmy nawet takiego rozwiązania w naszym systemie.
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Sebastian Kacperski
- Administrator
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-06-17
Opcje profilu
Data: 18 Sierpień 2009 10:11 AMOpcje postu
Skoro dopisujemy stan magazynowy do konkretnej konfiguracji cech to postaramy się również rozwiązać i ten problem. Temat przedyskutujemy wewnątrz przy wdrażaniu nowego panelu admina. Myślę, że nowy panel rozwieje Twoje dotychczasowe wątpliwości.
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- ibikos
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-08-13
Opcje profilu
Data: 18 Sierpień 2009 12:27 PMOpcje postu
Czy mógłbyś nam podesłać jakieś szersze informacje odnośnie tych przepisów, które tego wymagają ? Chcemy się temu bliżej przyjrzeć.
Hmm… szersze informacje.... przykÅ‚ad jaki znalazÅ‚em w internecie.
Mówiąc prostym językiem:
Sprzedajemy np: mleko w proszku o smaku cytrynowym, truskawkowym i czekoladowym. producent sprzedaje nam je w cenie brutto 30,00zł podając na fakturze przy smakach cytrynowym i truskawkowym vat 7% natomiast przy smaku czekoladowym 22%, gdyż jak to jest podane w artykule ze strony:
“Przetwory spożywcze zawierajÄ…ce kakao, gdzie indziej niesklasyfikowane - ponieważ nie figurujÄ… w żadnym z załączników do ustawy o PTU opodatkowane sÄ… wedÅ‚ug stawki podstawowej VAT w wysokoÅ›ci 22%.”
Jeśli dobrze pamiętam to w przypadku produktu zawierającego więcej niż 8% kakao produkt automatycznie ma VAT 22%.
A teraz od strony klienta.
Klient kupuje u nas w sklepie mleko w proszku gdzie z listy może wybrać smak: cytrynowy, truskawkowy i czekoladowy. Wrzuca do koszyka najpierw powiedzmy 2 o smaku cytrynowym i 1 o smaku czekoladowym. Biorąc pod uwagę fakt, że wprowadzając mleko do oferty sklepu daliśmy je na 7% w potwierdzeniu jego zamówienia będziemy mieć zarówno przy smaku cytrynowym 7% jak i przy czekoladowym 7% co oczywiście jest nieprawdą.
RozwiÄ…zanie 1
Przypisać VAT do cechy (w tym przypadku smaku) produktu.
Jak sobie to wyobrażam?
Od strony admina:
Wprowadzam mleko jako produkt ze stawką VAT 7% (dla wszystkich smaków). Dodaje cechę czyli smak i przydzielam inny VAT tylko tym smakom którym chce, te które nie mają przydzielonego VAT-u zostaje ten co był wpisany przy wprowadzeniu produktu do oferty sklepu.
Od strony klienta:
Klient wybiera mleko o smaku cytrynowym i mleko o smaku czekoladowym. System generując mu potwierdzenie sprawdza czy któraś z cech nie ma podanego innego VAT-u, jeśli tak to zmienia go w optwierdzeniu na właściwy zmieniając oczywiście cenę netto, a brutto zostaje ta sama. Jak wspomniałem cena brutto jest niezmienna.
RozwiÄ…zanie 2
Ukryć stawki VAT w potwierdzeniu zamówienia i wtedy nikt siÄ™ nie przyczepi, bo i tak dodać musimy do paczki paragon z kasy fiskalnej lub fakturÄ™ VAT. Traktujemy wtedy potwierdzenia zakupu jaka zwykłą informacjÄ™ o dokonanych zakupach, która tak naprawdÄ™ jest hmmm… nic nie warta, ale nie zawiera błędów zwiÄ…zanych ze stawkami VAT.
Pozdrawiam
ibikos
Guziki Topicu
Nawigacja między postami
Wyszukaj Post
Legenda oznaczeń postów
- Nowe posty
- GorÄ…cy temat z nowymi postami
- Zamknięty temat
- Nowa ankieta
- Temat przyklejony
- Brak nowych postów