Panel Użytkownika

Guziki Topicu

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Użytkowik xyz dodał post dnia:

Data: 27 Lipiec 2009 12:34 AM

Opcje postu

Odnoszę się do zablokowanego tematu:
http://www.gekosale.pl/forum/viewthread/58/

Głowy nie dam sobie ściąć ale jestem przekonany, że licencja GPL uprawnia każdego do usunięcia takiej stopki jeśli będzie chciał. Tworzy to pewną sprzeczność z licencją na jakiej jest udostępniany produkt, z tym jakie zostały przedstawione informacje w poprzednim temacie.

[ Edytowany: 27 Lipiec 2009 12:46 AM przez Krzysztof Władyka ]

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 27 Lipiec 2009 08:09 AM

Opcje postu

Tak to prawda. Ale rozumiem team Gegosale, że chce się bronić przed różnej maści oszołomami. Podam przykład.
Opiekuję się pewnym, również open sourcowym, projektem e-commerce. Prowadzę z kolegami polską stronę tegoż projektu oraz forum. I jest cacy. Ale nie dalej jak tydzień temu użytkownicy podesłali mi linki do dwóch aukcji na Allegro, gdzie (w obu przypadkach ta sama osoba) oferuje dokładnie to samo oprogramowanie, którym się opiekujemy jako swoje własne. Niestety ani nasze prośby o zdjęcie aukcji ani zgłoszenia do Allegro nic nie dały. I żeby było wszystko jasne, nie mam nic przeciwko temu, że ktoś chce zarabiać na takim oprogramowaniu bo po to ono w sumie jest ale przypisywanie sobie autorstwa to kłamstwo i wprowadzanie ludzi w błąd.

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 27 Lipiec 2009 12:33 PM

Opcje postu

Przede wszystkim jest to niezgodne z licencją GPL. Szkoda, że allegro nie interweniuje w takich sytuacjach. W końcu na tym zarabia…

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 27 Lipiec 2009 08:10 PM

Opcje postu

Zgadzamy się z tym, że nikomu nie możemy zakazać usunięcia stopki. Wiadomo GPL daje pewne prawa (ale również obowiązki) osobom które skorzystają z systemu. Jeżeli jednak taki proceder przyjmie rozmiary epidemii, na pewno finalna wersja Gekosale nie zostanie udostępniona na licencji GPL lecz na bardziej restrykcyjnej. Nie wykluczamy również stworzenia osobnej licencji jeżeli okaże się to konieczne.

Na pewno jednak nie będziemy bezczynnie stać i czekać jeżeli pojawią się sytuacje podobne do tych które opisal Qrczak. Kradzież własności intelektualnej cały czas pozostaje kradzieżą i będziemy z tym walczyć. Takie osoby nie będą mogły liczyć w przyszłości na udogodnienia jakie przygotowujemy dla członków społeczności, którzy poważnie traktują naszą pracę.

Jednocześnie podkreślam, że jakiekolwiek zmiany w licencji Gekosale nie wpłyną negatywnie na sposób w jaki możecie korzystać i modyfikować system.

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 27 Lipiec 2009 08:11 PM

Opcje postu

po pierwsze trochę nie rozumiem po co się od razu blokuje temat po odpowiedzi no ale nie wnikam.

i jeśli sprawa wygląda tak jak poinformował Pan Sebastian Kacperski to ja proponuje od razu zaznaczyć możliwość odpłatnej opcji usunięcia stopki, bo osobiście znam kilku klientów, którzy nie mają zamiaru posiadania na swojej stronie linków do “obcych” stron - to tylko taka propozycja z mojej strony

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 27 Lipiec 2009 08:45 PM

Opcje postu

Również widzę tutaj pewną pułapkę. Jeżeli sklep jest na licencji GPL można się spodziewać, że stopka będzie na pewno usuwana ponieważ jest to zgodne z tą licencją i przyjętymi normami. Szczególnie przy sklepach komercyjnych uczyni to raczej większość osób. Boję się, że jest to pewnego rodzaju pułapka dla gekosale w samym założeniu (dlatego właśnie rozpocząłem ten wątek).

W temacie cały czas mylony jest wątek usuwania stopki z kradzieżą własności intelektualnej co nie ma ze sobą nic wspólnego. Odnośnie kradzieży własności intelektualnej i łamania licencji GPL jak najbardziej powinno być to tępione.

[ Edytowany: 27 Lipiec 2009 08:53 PM przez Krzysztof Władyka ]

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 27 Lipiec 2009 09:31 PM

Opcje postu

Krzysztofie, bardzo dobrze to wyjaśniłeś. Dziękuję :).

Nam będzie NIEZMIERNIE MIŁO jeżeli ktoś pozostawi stopkę w sklepie.Zdajemy sobie sprawę jak to działa i wygląda w praktyce więc możecie spać spokojnie. Dołożymy wszelkich starań aby umieszczenie “Powered by Gekosale” było wartością samą w sobie, a nie przymusem. Tyle w tej sprawie.

Podkreślam jednak , że nie będziemy tolerować żadnych działań osób/firm, które będą wykorzystywać skrypt w sposób niezgodny z przyjętą licencją lub naruszą nasze prawa. Tutaj nie będzie żadnych kompromisów i będziemy tępić każdy przejaw takiej działalności za pomocą naszej kancelarii prawnej. Są sposoby aby takie sprawy rozwiązywać w bardzo szybki sposób.

Mam na myśli głównie podszywanie się pod markę, udostępnianie zmodyfikowanych wersji na licencji innej niż nasza, sprzedaż kodów źródłowych jako rozwiązań autorskich itp. Są to sprawy oczywiste, a jakiekolwiek wątpliwości można wyjaśnić kontaktując się z nami.

[ Edytowany: 27 Lipiec 2009 09:37 PM przez Adam.Piotrowski ]

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 27 Lipiec 2009 09:48 PM

Opcje postu

no i wszystko jasne, dziękuje za dokładne wyjaśnienie Waszego stanowiska.
ja osobiście jak najbardziej popieram tępienie “złodziejstwa” i nie widzę nic złego w sprzedaży klientowi gotowego sklepu w sytuacji gdzie pobiera się opłatę nie za system sklepu ale za jego modyfikacje i dostosowanie do jego potrzeb.

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 29 Lipiec 2009 11:30 AM

Opcje postu

Witam,

Poprzedni temat uważałem za zamknięty niemniej cieszę się, że nadal pojawiają się pytania do tego tematu.

Jak wspomniał Adam, “powerd by Gekosale.pl” będzie wartością i zapewnieniem najlepszej technologii i bezpieczeństwa. Oczywistym jest dla nas, że część z naszych użytkowników czy idąc dalej, klientów po prosty nie będzie chciała tej stopki. Sami będziemy ją w takich przypadkach usuwać, wcześniej namawiając do jej pozostawienia. Będziemy traktować to jako ostateczność.

Do tego samego namawiamy Was. Usuwajcie stopkę w ostateczności.

Trzeba jeszcze rozgraniczyć dwie sytuacje, o których wspomniał Krzysztof. Jedną sprawą jest złamanie licencji a drugą usunięcie stopki (odnosząc się do płatnej możliwości usuwania stopki. Absurd. Nie będziemy tego stosować).

Na dzień dzisiejszy miałem już zapytanie o możliwość “sprzedawania” usług dotyczących wdrażania Gekosale. Sami widzicie, że jednak Polska odbiega od reszty świata i w jakiś sposób musimy temu zapobiec. Jak? Wciąganiem takich osób do “Zespołu” i oferowaniem im partnerstwa.

PS: Zapewniam, że wszelkie łamania licencji kończyć się będą u naszych prawników bez wyjątków. Nie chcemy aby projekt stracił przez to na marce oraz nie pozwolimy sobie na przywłaszczanie naszej ciężkiej pracy. Jednakowo zapewniam wszystkich uczciwych, że system pozostanie bezpłatny i otwarty. Wspólnie zniszczymy nieuczciwość.

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 16 Sierpień 2009 02:38 PM

Opcje postu

Owszem jestem za i liczę, że Gekonek stanie się najwiękzą platformą bezpłatną w Polsce jak i poza nią oraz nikt nie będzie miał prawa przywłaszczyć sobie właścicielstwa kodu sobie oprócz samych twórców :)
Ja sam czekam z niecierpliwością na ostateczną stabilną wersję platformy aby móc przenieść się z presty :)

Jako że to mój pierwszy post chciałbym się serdecznie ze wszystkimi przywitać

Podpis 

Każdy dzień przybliża nas do zupełnie nowego świata
GEKOSALE

Wpisz szukan fraz oraz wybierz post
Zaawansowane wyszukiwanie
  • Nowe posty
  • Gorący temat z nowymi postami
  • Zamknięty temat
  • Nowa ankieta
  • Temat przyklejony
  • Brak nowych postów