Panel Użytkownika

Guziki Topicu

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Użytkowik xyz dodał post dnia:

Data: 12 Lipiec 2009 02:07 AM

Opcje postu

Magazyn - jak ja widzę rozwiązanie.

- Przy każdym produkcie jest możliwość ustalenia minimalnej ilości w magazynie.
- Produkty, które spadły poniżej 0 są w jakiś sposób bardzo wyraźnie komunikowane.
- Produkty, które spadły poniżej stanu minimalnego są wyróżnione.
- Kolumna z stanem aktualnym w magazynie oraz stanem prognozowanym na podstawie zamówień oczekujących ale jeszcze nieopłaconych.
- Kolumna, która uwzględnia towar zamówiony u dostawcy, który jeszcze nie dotarł
- Podczas składania zamówienia na nowy towar klikam i generuje się lista. Koniecznie z podziałem na dostawców oraz podsumowaniem kwot w jakich kupujemy towar. Dlaczego? Ponieważ może się okazać, że zamówimy troszkę więcej i wpadniemy w następny próg rabatu przy zamówieniu.
- Produkty, których brakuje są wyróżnione. Jeżeli produkt jest ale w jeszcze nieopłaconych zamówieniach jest jego taka ilość, że go zabraknie wyróżniona jest ta kolumna.
- Następnie zaznacza się, które produkty chce się zamówić. Można zmienić ręcznie domyślną wartość, która jest różnicą pomiędzy stanem obecnym i stanem minimalnym produktu.
- Klikam generuj i otrzymuję ładną listę produktów, którą wysyłam do dostawcy jako zamówienie.

Właśnie w konfiguracji produktów brakuje bardzo ważnej wartości: kodu produktu. Dostawcy często przypisują do produktu id, który podaje się w zamówieniach. Powinien być to nie tylko kod ale możliwość wprowadzenia całej nazwy, np.: 1234567890 - garnuszek zabrackiego. Dlaczego? Ponieważ w sklepie może on się nazywać “garnuszek gliniany”. Przykład wymyślony na siłę ale zdarza się iż dostawcy mają dość nietrafione nazwy na produkty i w sklepie sprzedaje się je pod inną nazwą.

Bardzo fajnie byłoby wprowadzić obsługę dostawy jednego, identycznego towaru przez kilku dostawców. Każdy z nich może dostarczać towar w innej cenie ale czasem jeżeli nie ma odpowiedniej ilości towaru do zamówienia u tego tańszego bardziej opłaca się zamówić troszkę drożej ale w jednej wielkie pace z resztą produktów.

Wygenerowane zamówienie trafia do dostawcy. Dostawca dostarcza wszystkie produkty lub odpisuje, że nie ma w tej chwili na stanie tego i tego. Mogę ręcznie dokonać edycji zapisanego zamówienia w systemie. Po kilku dniach dostawca przysyła towar, klikam tylko “towar dotarł” i stan magazynowy automatycznie się uaktualnia.

[ Edytowany: 13 Lipiec 2009 12:52 AM przez Krzysztof Władyka ]

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 12 Lipiec 2009 11:03 AM

Opcje postu

Krzysztof Władyka - 12 Lipiec 2009 02:07 AM

Magazyn - jak ja widzę rozwiązanie.

- Przy każdym produkcie jest możliwość ustalenia minimalnej ilości w magazynie.
- Produkty, które spadły poniżej 0 są w jakiś sposób bardzo wyraźnie komunikowane.
- Produkty, które spadły poniżej stanu minimalnego są wyróżnione.
- Kolumna z stanem aktualnym w magazynie oraz stanem prognozowanym na podstawie zamówień oczekujących ale jeszcze nieopłaconych.
- Podczas składania zamówienia na nowy towar klikam i generuje się lista. Koniecznie z podziałem na dostawców oraz podsumowaniem kwot w jakich kupujemy towar. Dlaczego? Ponieważ może się okazać, że zamówimy troszkę więcej i wpadniemy w następny próg rabatu przy zamówieniu.
- Produkty, których brakuje są wyróżnione. Jeżeli produkt jest ale w jeszcze nieopłaconych zamówieniach jest jego taka ilość, że go zabraknie wyróżniona jest ta kolumna.
- Następnie zaznacza się, które produkty chce się zamówić. Można zmienić ręcznie domyślną wartość, która jest różnicą pomiędzy stanem obecnym i stanem minimalnym produktu.
- Klikam generuj i otrzymuję ładną listę produktów, którą wysyłam do dostawcy jako zamówienie.

Właśnie w konfiguracji produktów brakuje bardzo ważnej wartości: kodu produktu. Dostawcy często przypisują do produktu id, który podaje się w zamówieniach. Powinien być to nie tylko kod ale możliwość wprowadzenia całej nazwy, np.: 1234567890 - garnuszek zabrackiego. Dlaczego? Ponieważ w sklepie może on się nazywać “garnuszek gliniany”. Przykład wymyślony na siłę ale zdarza się iż dostawcy mają dość nietrafione nazwy na produkty i w sklepie sprzedaje się je pod inną nazwą.

Bardzo fajnie byłoby wprowadzić obsługę dostawy jednego, identycznego towaru przez kilku dostawców. Każdy z nich może dostarczać towar w innej cenie ale czasem jeżeli nie ma odpowiedniej ilości towaru do zamówienia u tego tańszego bardziej opłaca się zamówić troszkę drożej ale w jednej wielkie pace z resztą produktów.

Wygenerowane zamówienie trafia do dostawcy. Dostawca dostarcza wszystkie produkty lub odpisuje, że nie ma w tej chwili na stanie tego i tego. Mogę ręcznie dokonać edycji zapisanego zamówienia w systemie. Po kilku dniach dostawca przysyła towar, klikam tylko “towar dotarł” i stan magazynowy automatycznie się uaktualnia.

Krzysztofie,

dziękujemy za sugestie. Temat obsługi magazynowej na pewno jeszcze pojawi się wiele razy na forum gdyż najbardziej istotna jest opinia osób które zajmują się tym na codzień.

Zakładamy , że kod produktu nie będzie jeden per produkt lecz będzie tych kodów tyle ilu dostawców jest przypisanych do produktu. Zdarza sięwiele sytuacji np. elektronika gdzie ten sam produkt ma zupełnie inny kod u każdego dostawcy i należy to obslużyć. Identycznie wygląda sprawa ceny zakupu u dostawcy. Definiując produkt ustawisz dla niego dostawców, podasz kody EAN/SKU oraz cenę zakupu u dostawcy.

Aktualnie system pozwala definiować

Kod dostawcy
Kod EAN
Kod kreskowy
Cena zakupu

Pierwszy zostanie rozwinięty natomiast 2 i 3 w dużej części zostanie wykorzystany do integracji z programami magazynowymi.

Cena zakupu docelowo będzie przypisywana per dostawca produktu. Pozwoli to stworzyć automatykę do obsługi zamówień po stronie właściciela sklepu.

Pozdrawiam
Adam

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 12 Lipiec 2009 12:53 PM

Opcje postu

Adam.Piotrowski - 12 Lipiec 2009 11:03 AM

Zakładamy , że kod produktu nie będzie jeden per produkt lecz będzie tych kodów tyle ilu dostawców jest przypisanych do produktu. Zdarza sięwiele sytuacji np. elektronika gdzie ten sam produkt ma zupełnie inny kod u każdego dostawcy i należy to obslużyć. Identycznie wygląda sprawa ceny zakupu u dostawcy. Definiując produkt ustawisz dla niego dostawców, podasz kody EAN/SKU oraz cenę zakupu u dostawcy.

Aktualnie system pozwala definiować

Kod dostawcy
Kod EAN
Kod kreskowy
Cena zakupu

Pierwszy zostanie rozwinięty natomiast 2 i 3 w dużej części zostanie wykorzystany do integracji z programami magazynowymi.

Cena zakupu docelowo będzie przypisywana per dostawca produktu. Pozwoli to stworzyć automatykę do obsługi zamówień po stronie właściciela sklepu.

Pozdrawiam
Adam

Tak, oczywiście oddzielny kod dla każdego z dostawców. Bardzo ciężko jest ująć wszystko w poście na forum. Mam nadzieję, że w ogóle piszę do rzeczy i to się do czegoś przyda. Oczywiście moja racja nie jest świętością ale staram się doradzić jak mogę najlepiej, a to zawsze jest subiektywna opinia płynąca z indywidualnych doświadczeń, które mogą się nie pokryć z kimś innym.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PS. Zauważyłem, że post Pana Krzyśka chyba został przeniesiony z poprzedniego wątku. Dlaczego do tematu magazynu? Jest on o tematyce pasaży.

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 12 Lipiec 2009 01:32 PM

Opcje postu

Teraz jest na swoim miejscu :)

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 20 Lipiec 2009 05:00 PM

Opcje postu

Za sprawą tematu http://www.gekosale.pl/forum/viewthread/53/ uświadomiłem sobie, że zapomniałem całkowicie o jeszcze jednej funkcjonalności.

Możliwość zaznaczenia przy danym towarze, że nie będzie już więcej sprowadzany. W tym wypadku sklep nie pozwala na zamówienie przez klienta większej ilości towaru niż obecnie znajduje się w magazynie.

PS Zbieram wszystkie istotne informacje w jedno miejsce aby były łatwo dostępne w jednym temacie.

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 29 Lipiec 2009 07:47 PM

Opcje postu

Przypomniałem sobie o jeszcze jednej istotnie rzeczy odnośnie magazynu. Możliwość ustawienia produktów/magazynu współdzielonego dla rożnych sklepów. Przykład: sklep1.pl, sklep2.pl, sklep3.pl. Każdy sklep jest sklepem specjalizowanym i sprzedaje różne produkty jednak w tej samej kategorii rynkowej, więc niektóre produkty pasują np. zarówno do sklepu sklep1.pl i sklep2.pl, a niektóre np. do sklep2.pl i sklep3.pl itd. Trzeba to również rozwiązać tak aby dało się z tego stworzyć wszystkie_sklepy.pl, który będzie łączyć w sobie wszystkie produkty z tych 3 sklepów. Składanie zamówień u dostawcy na towar powinno być równie łatwe co dla jednego sklepu.

Post użytkowika xyz

Profil użytkowika xyz

Opcje profilu

Data: 29 Lipiec 2009 09:29 PM

Opcje postu

Całość w/w rozwiązania znajdzie się w Multistore, które jest w planach. Dziękujemy za sugestie.

Wpisz szukan fraz oraz wybierz post
Zaawansowane wyszukiwanie
  • Nowe posty
  • Gorący temat z nowymi postami
  • Zamknięty temat
  • Nowa ankieta
  • Temat przyklejony
  • Brak nowych postów
  • Gorący temat bez nowych postów
  • Temat przeniesiony
  • Stara ankieta
  • Pilne ogłoszenie