Google Analytics - nie widzę ;)

Wróc do listy tematów
Data: 19 Listopad 2010 01:26

Jeżeli jestem ślepy, to proszę o wskazanie, bo nie widzę nigdzie możliwości odpalenia GA.

• Przejdź do profilu użytkowika
  • Administrator
  • Autorzy Gekosale
Data: 19 Listopad 2010 09:01

Ustawiasz to podczas edycji sklepu w Multistore (błędne tłumaczenie TXT_ANALYTICS_DATA). Każdy sklep może mieć osobne konto GA.

Widzę natomiast błąd, po zmianach graficznych brakuje kodu w szablonie stopki (design/_tpl/frontend/core/footer.tpl). Możesz dodać sam

na dole

{$googleanalitycs}
</body>
</html>

lub poczekać na aktualizację. Aktualizacje wychodzą teraz praktycznie codziennie.

Data: 19 Listopad 2010 13:29

Gdzie w opcjach kasuje się cache, bo po modyfikacji szablonu nie widzę zmian. Cache przeglądarki wyczyściłem.

PS. Czy GA nie powinno być tuż przed </head> ?

Edytowany: 19 Listopad 2010 13:31 przez Artur (aka Tomasz)

• Administrator
  • Autorzy Gekosale
Data: 19 Listopad 2010 13:44

Zaciągnij najnowszą paczkę 0.9.2135 w ktorej już wprowadziliśmy te poprawki. Nic w cache kasować nie musisz.

Kody analytics lub inne zewnętrzne JS zawsze lepiej umieszczać na samym końcu strony gdyż gdybyś je wrzucił w HEAD to strona zacznie bardzo zwalniać - póki nie ściągnie ga.js. Fajnie o tym jest napisane na stronie Yahoo, po angielsku niestety.

Put Scripts at the Bottom
http://developer.yahoo.com/performance/rules.html

Data: 19 Listopad 2010 14:03

Miałem już najnowszą wersję. Sprawdziłem przed momentem i już jest ok, jednak coś gdzieś się cacheowało, bo gdy podglądałem footer.tpl, widziałem że już jest poprawny, a mimo to kod nadal się nie wyświetlał. Już jest ok.

Inne pytanie, czy

pageTracker._trackPageview("Mojadomena.pl");

to prawidłowa konfiguracja dla domeny http://www.mojadomena.pl (z www i z małej litery)? To tylko nazwa sklepu i nie ma znaczenia dla domeny, prawda?

• Administrator
  • Autorzy Gekosale
Data: 19 Listopad 2010 14:14

100% racji. Powinien być podawany URL. Akurat w tym przypadku problemu nie ma gdyż małe duże litery znaczenia nie mają, ale musimy poprawić trochę plugin dla sklepów działających w subdomenach.

• Nowicjusz
  • Członek społeczności
Data: 19 Listopad 2010 22:34

Adam.Piotrowski - 19 Listopad 2010 01:44 PM

Kody analytics (...) zawsze lepiej umieszczać na samym końcu strony

Miało to swoje powody gdy mieliśmy do czynienia ze starym kodem GA, teraz jest stosowany kod asynchroniczny, który umieszcza się przed </head>. Również wdrażając moduł e-commerce, kod GA musi być przed wywołaniem pageTracker._addTrans i pageTracker._addItem

• Administrator
  • Autorzy Gekosale
Data: 20 Listopad 2010 17:05

pablo - 19 Listopad 2010 10:34 PM
Adam.Piotrowski - 19 Listopad 2010 01:44 PM

Kody analytics (...) zawsze lepiej umieszczać na samym końcu strony

Miało to swoje powody gdy mieliśmy do czynienia ze starym kodem GA, teraz jest stosowany kod asynchroniczny, który umieszcza się przed </head>. Również wdrażając moduł e-commerce, kod GA musi być przed wywołaniem pageTracker._addTrans i pageTracker._addItem

Dzięki za informację. Akurat z GA nie jesteśmy całkiem na bieżąco, ale moduł zostanie zaktualizowany przy nadarzającej się okazji.

• Administrator
  • Autorzy Gekosale
Data: 01 Grudzień 2010 14:17

Moduł został poprawiony. Aktualnie jest to już tryb asynchroniczny, inicjalizacja w <head> a sam JS wpięty tuż przed </body> . Aktualizacja w dzisiejszej paczce- kwestia kilku godzin maksymalnie.

Wpisz szukaną frazę oraz wybierz post
Zaawansowane wyszukiwanie
  • Nowe posty
  • Gorący temat z nowymi postami
  • Zamknięty temat
  • Nowa ankieta
  • Temat przyklejony
  • Brak nowych postów
  • Gorący temat bez nowych postów
  • Temat przeniesiony
  • Stara ankieta
  • Pilne ogłoszenie