Panel Użytkownika
Guziki Topicu
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- plwebcat
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-12-08
Opcje profilu
Użytkowik xyz dodał post dnia:
Data: 25 Styczeń 2010 12:16 AMOpcje postu
Witam,
Już od pewnego czasu próbuję zainstalować Gekosale, już w kilku wersjach, także w ostatnim wydaniu 0.2.1968. Lecza nadal nie udaje mi się dojść do końca instalacji.
Serwer z jakiego korzystam to http://www.unl.pl
Wszystko wrzucam na serwer, po czym wchodzę na mój adres gdzie to wysłałem http://www.sport-turystyka.unl.pl
I tam ukazuje mi się panel instalacyjny Gegosale, oraz na górze komunikat:
Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/local/etc/pear.conf) is not within the allowed path(s): (/home/stpulawy/:/tmp:/usr/local/lib/php/) in /home/stpulawy/domains/sport-turystyka.unl.pl/public_html/installer.php on line 53
Warning: mkdir() [function.mkdir]: Permission denied in /home/stpulawy/domains/sport-turystyka.unl.pl/public_html/plugin/frontend/core/installer/model/gui.php on line 81
Warning: mkdir() [function.mkdir]: Permission denied in /home/stpulawy/domains/sport-turystyka.unl.pl/public_html/plugin/frontend/core/installer/model/gui.php on line 81
Warning: mkdir() [function.mkdir]: No such file or directory in /home/stpulawy/domains/sport-turystyka.unl.pl/public_html/plugin/frontend/core/installer/model/gui.php on line 81
Sprawdzałem co może być nie tak, ale do niczego co dało by jakiś skutek nie doszedłem :/
Tak więc próbuję przejść przez instalator zgodnie z poleceniami. Po drodze wszystko jest OK.
W 7 części instalatora “ Instalacja aplikacji “ pojawia siÄ™ komunikat:
Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/local/etc/pear.conf) is not within the allowed path(s): (/home/stpulawy/:/tmp:/usr/local/lib/php/) in /home/stpulawy/domains/sport-turystyka.unl.pl/public_html/installer.php on line 53
string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded” string(20) “config-set succeeded”
No i na tym siÄ™ koÅ„czy moja kolejna instalacja Gekosale…
Próbowałem także całkowicie kasować bazę danych i tworzyć od nowa, tak by mieć pewność że w starej po wcześniejszych instalacjach nic nie zostało, ale nadal te same błędy mi się pokazują :/
Prosił bym o pomoc i wyrozumiałość.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
[ Edytowany: 26 Styczeń 2010 01:18 AM przez plwebcat ]
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Sebastian Kacperski
- Administrator
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-06-17
Opcje profilu
Data: 30 Styczeń 2010 01:56 PMOpcje postu
Obawiam się, że ten darmowy hosting nie będzie spełniał wymagań oprogramowania. Pozwolę sobie skontaktować się z administratorem w poniedziałek i postaram się przekazać informację możliwie szybko.
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Mirek
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-07-11
Opcje profilu
Data: 02 Luty 2010 11:05 PMOpcje postu
Hej a u mnie na webd.pl
nie konczy instalacji
Testowanie połączenia z bazÄ… danych “mirolla_sklep” pod adresem localhost:3306… OK
RozpoczÄ™to sprawdzanie kanaÅ‚u PEAR…
Updating channel “pear.gekosale.pl”
Channel “pear.gekosale.pl” is up to date
Zakończono sprawdzanie kanału PEAR.
RozpoczÄ™to instalacjÄ™ paczek PEAR…
WARNING: “gekosale/Gekosale_Base” is deprecated in favor of “channel:///”
WARNING: “gekosale/Gekosale_Core” is deprecated in favor of “channel:///”
WARNING: “gekosale/Gekosale_Libs” is deprecated in favor of “channel:///”
WARNING: “gekosale/Gekosale_Doc” is deprecated in favor of “channel:///”
WARNING: “gekosale/Gekosale_SQL” is deprecated in favor of “channel:///”
downloading Gekosale_Base-0.2.1972.tgz ...
Starting to download Gekosale_Base-0.2.1972.tgz (2,280,400 bytes)
..............................................................................................................................
...done: 2,280,400 bytes
downloading Gekosale_Core-0.2.1968.tgz ...
Starting to download Gekosale_Core-0.2.1968.tgz (49,001 bytes)
...done: 49,001 bytes
downloading Gekosale_Libs-0.2.1970.tgz ...
Starting to download Gekosale_Libs-0.2.1970.tgz (9,297,125 bytes)
..
...done: 9,297,125 bytes
downloading Gekosale_Doc-0.2.1955.tgz ...
Starting to download Gekosale_Doc-0.2.1955.tgz (213,147 bytes)
...done: 213,147 bytes
downloading Gekosale_SQL-0.2.1956.tgz ...
Starting to download Gekosale_SQL-0.2.1956.tgz (1,198,167 bytes)
...done: 1,198,167 bytes
install ok: channel://pear.gekosale.pl/Gekosale_Base-0.2.1972
install ok: channel://pear.gekosale.pl/Gekosale_Core-0.2.1968
tylko to i nic wiecej
macie jakies sugestie?
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- plwebcat
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-12-08
Opcje profilu
Data: 06 Luty 2010 12:26 AMOpcje postu
A jakie polecilibyście serwery?
Nie koniecznie musi to być coś darmowego.
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- rzeniowiecki
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-11-23
Opcje profilu
Data: 06 Luty 2010 05:14 PMOpcje postu
Witam
Nie wiem czy można reklamować serwery tutaj.
Serwery na jakich ja instalowałem i wszystko idzie jak trzeba,
to http://www.cal.pl oraz http://www.gr5.pl
Pozdrawiam
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- plwebcat
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-12-08
Opcje profilu
Data: 07 Luty 2010 03:27 PMOpcje postu
Bardzo dziękuję za odpowiedź :D
Myślę że to co zrobiłeś to nie reklama, tylko miła pomoc. Nie piszesz przecież o żadnych promocjach, nie wstawiasz migających okienek i nie spamujesz:D
Jeszcze raz dzięki.
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Gałganka
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-07-11
Opcje profilu
Data: 10 Luty 2010 06:43 PMOpcje postu
Witam!
Nareszcie zainstalowałam sklep. Niby chodzi, ale mam tylko na górze zawsze coś takiego:
Notice: ob_end_clean() [ref.outcontrol]: failed to delete buffer zlib output compression. in /home/users/maghha/public_html/sklep/application/system/router.class.php on line 143
I nie wiem co z tym fantem zrobić :)
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Gałganka
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-07-11
Opcje profilu
Data: 11 Luty 2010 04:49 PMOpcje postu
No wÅ‚aÅ›nie dlatego lepiej kupić oprogramowanie, niż czekać aż ktoÅ› odpowie… aż podziwiam siebie za cierpliwość :D
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- MariuszM
- Jr. Member
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-12-14
Opcje profilu
Data: 12 Luty 2010 12:30 AMOpcje postu
przeczytaj co masz w tej 143 linijce:)
instalowałem w netstrefa.pl i sklep działa również prawidłowo:)
P.S. przecież to jest BETA, więc jak coś ma być na poważnie, to lepiej albo poczekać, albo wybrać inne rozwiązanie.
Żeby użyć tego do sklepu, trzeba jeszcze poczekać co najmniej do końca tego miesiąca.
[ Edytowany: 12 Luty 2010 12:32 AM przez MariuszM ]
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- Gałganka
- Nowicjusz
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-07-11
Opcje profilu
Data: 13 Luty 2010 03:58 PMOpcje postu
Przeczytałam co mam w tej linijce i nic mi to nie mówi, bo.... programistą nie jestem i nie zamierzam być.
Co do czekania, to to już baaardzo długo trwa, Gdybym wcześniej nie kupiła sklepu to teraz zus by mnie zjadł, zanim powstałoby coś z gekona. Jednak z czystej ciekawości testuję sobie różne sklepy i niektóre całkiem dobrze się prezentują.
Z drugiej strony trochę głupio wypuszczać system, który nie jest sprawdzony i przetestowany, dopiero potem wypuszczać kolejne aktualizacje. Nie widzę w tym logiki, nawet magento wypuściło najpierw sklep, który mógł być użyty jako platforma e-commerce od razu, podobnie inne darmówki, nie rozumiem co w tym miejscu Gekon ma do zaoferowania.
Czuję się rozczarowana głęboko, bo jakby nie patrzeć, zarejestrowałam się 11 lipca w ub. roku i jeszcze do tej pory nie użyłam ani razu tego systemu, bo de facto on nie istnieje jako produkt gotowy.
Post użytkowika xyz
Profil użytkowika xyz

- kierzko
- Administrator
- Zobacz pełen profil
- Członek od 2009-07-17
Opcje profilu
Data: 15 Luty 2010 11:53 AMOpcje postu
@Galganka :
“PrzeczytaÅ‚am co mam w tej linijce i nic mi to nie mówi, bo.... programistÄ… nie jestem i nie zamierzam być.”
Szkoda. Para rak do pomocy i jedna glowa do rozumienia kodu zawsze sie przyda.
“Co do czekania, to to już baaardzo dÅ‚ugo trwa, Gdybym wczeÅ›niej nie kupiÅ‚a sklepu to teraz zus by mnie zjadÅ‚, zanim powstaÅ‚oby coÅ› z gekona.”
Pisanie rozbudowanej aplikacji jest czasochlonne (eureka?) Plusem jest to, ze naszej aplikacji nie trzeba kupowac (ani teraz, kiedy jest w fazie testow - co jest oczywiste - ani pozniej, gdy bedzie to juz produkt stabilny/finalny).
“Z drugiej strony trochÄ™ gÅ‚upio wypuszczać system, który nie jest sprawdzony i przetestowany, dopiero potem wypuszczać kolejne aktualizacje. Nie widzÄ™ w tym logiki,”
Wazne, ze my jako tworcy widzimy ;)
Udostepniamy wersje beta (zeby bylo latwiej wszystkim zrozumiec : http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_życia_programu).
Udostepniamy ja po to, aby ludzie ktorzy sa zainteresowani tworzeniem/rozwojem/wykorzystaniem aplikacji pomogli - poprzez testowanie - w znalezieniu ewentualnych bledow, mogli zaproponowac nowe rozwiazania, metody i inne.
“nawet magento wypuÅ›ciÅ‚o najpierw sklep, który mógÅ‚ być użyty jako platforma e-commerce od razu,”
Pozwole sobie to wlozyc do szufladki z napisem “wrazenia subiektywne”.
“podobnie inne darmówki,”
Ja bym chcial liste tych innych darmowek, ktore oferuja tak wiele ;)
“nie rozumiem co w tym miejscu Gekon ma do zaoferowania.”
Ja znowu chcialbym zaznaczyc, ze jest to wersja beta.
“CzujÄ™ siÄ™ rozczarowana głęboko, bo jakby nie patrzeć, zarejestrowaÅ‚am siÄ™ 11 lipca w ub. roku i jeszcze do tej pory nie użyÅ‚am ani razu tego systemu,”
Jezeli tylko nabedzie Pani ochoty i wiedzy potrzebnej do programowania, to bardzo chetnie ugoscimy pania w naszym zespole. Tak jak juz pisalem : dodatkowa para rak i glowa zawsze sie przydadza ;)
“bo de facto on nie istnieje jako produkt gotowy.”
De iure jest ok. To jest beta.
Guziki Topicu
Nawigacja między postami
Wyszukaj Post
Legenda oznaczeń postów
- Nowe posty
- GorÄ…cy temat z nowymi postami
- Zamknięty temat
- Nowa ankieta
- Temat przyklejony
- Brak nowych postów