Warianty w produkcie

Wróc do listy tematów
Data: 12 Styczeń 2012 20:41

Witam,
czy ktoś mi wytłumaczy jak działają warianty produktu?
mam grupę cech a w niej cechy: “Kolor” z wartościami “czerwony” i “Rozmiar” z wartościami “30-33” i “34-37”
Otóż stworzyłem produkt “Rolki”
jak ustawić aby domyślnie wyświetlał się wariant który ma jakikolwiek stan o na razie mam:
- “czerwony” “30-33” stan 0
- “czerwony” “34-37” stan 2
- “czarny” “30-33” stan 1
- “czarny” “34-37” stan 0
Odwiedzający domyślnie ma wybrany wariant pierwszy i informację z tego powodu: “Brak wybranego produktu w magazynie.” co jest mylące dla klienta
W jaki sposób wyeliminować takie przypadki?

----------------------

Sprzęt Sportowy - http://www.sprzet-sportowy.com.pl

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 669
  • Rejestracja: 24.01.2011
Data: 13 Styczeń 2012 12:19

możesz wyłączyć wariant, ale może jest lepszy sposób

----------------------

Pozdrawiam
Paweł Małkowski
http://degustoweb.pl http://www.swiezopalona.pl
Budujemy sklepy w oparciu o Gekosale. Przenosimy sklepy z Geko 1.x na Geko 2.0.
Dostępne dodatki: warianty kolorystycznie, integracja smsapi i podobne, poprawki Ceneo, Nokaut, Skapiec, integracja opinii: Ceneo i Opineo, integracja Google Shopping, responsive i inne.
Masz pomysł na sklep? Zgłoś się do nas

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Jr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 47
  • Rejestracja: 02.07.2009
Data: 13 Styczeń 2012 13:19

Witam.

Zawsze możesz zmienić zapytanie do wariantów i sortować po stanie magazynowym.

Plik : plugin/frontend/core/product/model/product.php

linijka 636 (funkcja getAttributesForProductById)
wystarczy w else na końcu za WHERE PAS.productid = :id

dodać ORDER BY PAS.stock DESC

Pozdrawiam

----------------------

http://www.venomproject.com

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 669
  • Rejestracja: 24.01.2011
Data: 13 Styczeń 2012 14:35

Karol Kępa - 13 Styczeń 2012 01:19 PM

Witam.

Zawsze możesz zmienić zapytanie do wariantów i sortować po stanie magazynowym.

Plik : plugin/frontend/core/product/model/product.php

linijka 636 (funkcja getAttributesForProductById)
wystarczy w else na końcu za WHERE PAS.productid = :id

dodać ORDER BY PAS.stock DESC

Ja akurat nie bo u mnie kolejność wariantów ma znaczenie. Najlepiej, żeby te z zerem się nie pokazywały.

----------------------

Pozdrawiam
Paweł Małkowski
http://degustoweb.pl http://www.swiezopalona.pl
Budujemy sklepy w oparciu o Gekosale. Przenosimy sklepy z Geko 1.x na Geko 2.0.
Dostępne dodatki: warianty kolorystycznie, integracja smsapi i podobne, poprawki Ceneo, Nokaut, Skapiec, integracja opinii: Ceneo i Opineo, integracja Google Shopping, responsive i inne.
Masz pomysł na sklep? Zgłoś się do nas

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Jr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 47
  • Rejestracja: 02.07.2009
Data: 13 Styczeń 2012 14:43

zamiast ORDER By PAS.stock DESC
wstawić AND PAS.stock > 0

Powinno pomoc.

Pozdrawiam

----------------------

http://www.venomproject.com

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 669
  • Rejestracja: 24.01.2011
Data: 13 Styczeń 2012 17:32

Świetnie działa!

----------------------

Pozdrawiam
Paweł Małkowski
http://degustoweb.pl http://www.swiezopalona.pl
Budujemy sklepy w oparciu o Gekosale. Przenosimy sklepy z Geko 1.x na Geko 2.0.
Dostępne dodatki: warianty kolorystycznie, integracja smsapi i podobne, poprawki Ceneo, Nokaut, Skapiec, integracja opinii: Ceneo i Opineo, integracja Google Shopping, responsive i inne.
Masz pomysł na sklep? Zgłoś się do nas

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Administrator
  • Autorzy Gekosale
  • Postów: 1968
  • Rejestracja: 20.04.2009
Data: 13 Styczeń 2012 17:38

Będzie działać do czasu najbliższej aktualizacji. Model powinien być wrzucony w namespace.

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 669
  • Rejestracja: 24.01.2011
Data: 13 Styczeń 2012 22:55

Adam coś się zmienia w modelu ciekawego ?

----------------------

Pozdrawiam
Paweł Małkowski
http://degustoweb.pl http://www.swiezopalona.pl
Budujemy sklepy w oparciu o Gekosale. Przenosimy sklepy z Geko 1.x na Geko 2.0.
Dostępne dodatki: warianty kolorystycznie, integracja smsapi i podobne, poprawki Ceneo, Nokaut, Skapiec, integracja opinii: Ceneo i Opineo, integracja Google Shopping, responsive i inne.
Masz pomysł na sklep? Zgłoś się do nas

Data: 14 Styczeń 2012 19:06

Adam.Piotrowski - 13 Styczeń 2012 05:38 PM

Będzie działać do czasu najbliższej aktualizacji. Model powinien być wrzucony w namespace.

więc co proponujesz?

----------------------

Sprzęt Sportowy - http://www.sprzet-sportowy.com.pl

Data: 15 Styczeń 2012 19:34

Witam,
Mam podobny problem, a dokładniej mam coś takiego:
Polaryzacja Tak / Nie
Kolor Czerwony / Czarny
i okulary z polaryzacją występują tylko w kolorze czarnym, a bez polaryzacji w kolorze czerwonym i mam dwa warianty:
Tak - Czarny
Nie - Czerwony
I chciałbym żeby po wybraniu wariantu Tak żeby pokazywały się okulary które występują w tym wariancie czyli czarne.\Bo teraz mam dla obu wersji wariantu pierwszego do wyboru dwa kolory.

Proszę o pomoc.

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Postów: 20
  • Rejestracja: 20.02.2012
Data: 07 Marzec 2012 19:27

Artur Grzegowski - 15 Styczeń 2012 07:34 PM

Witam,
Mam podobny problem, a dokładniej mam coś takiego:
Polaryzacja Tak / Nie
Kolor Czerwony / Czarny
i okulary z polaryzacją występują tylko w kolorze czarnym, a bez polaryzacji w kolorze czerwonym i mam dwa warianty:
Tak - Czarny
Nie - Czerwony
I chciałbym żeby po wybraniu wariantu Tak żeby pokazywały się okulary które występują w tym wariancie czyli czarne.\Bo teraz mam dla obu wersji wariantu pierwszego do wyboru dwa kolory.

Proszę o pomoc.

Mam ten sam problem co poprzednik, udało się to komuś rozwiązać?

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 669
  • Rejestracja: 24.01.2011
Data: 07 Marzec 2012 22:23

Sprawa jest prosta. Masz w zasadzie dwa warianty. To stwórz sobie Warianty “Czarne, z polaryzacją” i drugi “Czerwone, bez polaryzacji” problem załatwiony.

----------------------

Pozdrawiam
Paweł Małkowski
http://degustoweb.pl http://www.swiezopalona.pl
Budujemy sklepy w oparciu o Gekosale. Przenosimy sklepy z Geko 1.x na Geko 2.0.
Dostępne dodatki: warianty kolorystycznie, integracja smsapi i podobne, poprawki Ceneo, Nokaut, Skapiec, integracja opinii: Ceneo i Opineo, integracja Google Shopping, responsive i inne.
Masz pomysł na sklep? Zgłoś się do nas

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Członek społeczności
  • Postów: 12
  • Rejestracja: 02.02.2012
Data: 08 Marzec 2012 00:11

Najlepsza opcja bylo by zrobienie wariantu “wybierz” -czesto klienci nie zauwazaja, ze sa warianty do wyboru i zamawiaja domyslnie ustawiony wariant. Ustawienie domyslnego wariantu “wybierz” bylo by najlepsze. W przypadku gdy klient dodaje produkt do koszyka i ma ustawiony wariant “wybierz” komunikat “nalezy wybrac ...” -to tak z doswiadczenia sprzedawcy ;)

----------------------

http://www.koszulekup.pl - Koszule meskie sklep, koszule męskie z podwójnym kołnierzykiem, koszule męskie do garnituru, koszule męskie wizytowe, eleganckie koszule męski, koszule z bialym kolnierzem i mankietami, koszule slim fit, krawaty i śledzie

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 1065
  • Rejestracja: 18.01.2012
Data: 08 Marzec 2012 18:00

Dokładnie, nie może nic dodać do koszyka do momentu aż coś wybierze, dodatkowo jeszcze musi zrobić to w odpowiedniej kolejności:

Załóżmy że jest rozmiar i kolor, najpierw musi wybrać rozmiar i dopiero potem pojawią mu się dostępne rozmiary i też będzie musiał wybrać

----------------------

Better fight for something than live for nothing.
Sklepy i strony internetowe: lexcom.pl.

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Postów: 20
  • Rejestracja: 20.02.2012
Data: 08 Marzec 2012 22:49

Wydaje mi się że występuje problem z wariantami, albo ja coś źle ustawiam.
Ustawiłem ilość produktów dla danego wariantu i nie potrafię dodać go do koszyka.

http://img109.imageshack.us/img109/7370/zrzutekranu2012038o2145.png
http://img17.imageshack.us/img17/7370/zrzutekranu2012038o2145.png

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wariantów, można gdzieś ustawić że jeżeli dodajemy warianty produktu to samo zlicza ilość produktów w magazynie?

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Członek społeczności
  • Postów: 502
  • Rejestracja: 23.12.2011
Data: 08 Marzec 2012 23:13

a w karcie produktu - warianty jak to wyglada??

----------------------

v. 1.4.0 - http://potkal.pl

       
 
Wpisz szukaną frazę oraz wybierz post
Zaawansowane wyszukiwanie
  • Nowe posty
  • Gorący temat z nowymi postami
  • Zamknięty temat
  • Nowa ankieta
  • Temat przyklejony
  • Brak nowych postów
  • Gorący temat bez nowych postów
  • Temat przeniesiony
  • Stara ankieta
  • Pilne ogłoszenie
Nowi użytkownicy:
  • Zarejestrowanych: 43026
  • Zalogowanych: 0
  • Anonimowych: 0
  • Gości: 47
  • Tematów: 3555
  • Odpowiedzi: 15429
  • Postów: 18984
Aktywni użytkownicy: