Umowy, pozwy, UOKiK Klauzule Niedozwolone

Wróc do listy tematów
  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Jr. Member
Data: 15 Listopad 2011 15:01

Witam wszystkich.

Zwracam szczególną uwagę na zapisy w regulaminach waszych sklepów.
Od jakiegoś czasu organizacje “Ochrony” praw konsumenta składają pozwy do sądu w sprawie umów/regulaminów zawierających klauzule niedozwolone. Widziałem takie pozwy i na każdą klauzule był oddzielny pozew. Niestety to kosztuje.
Lepiej zabezpieczyć się zawczasu i skonsultować umowę/regulamin z prawnikiem.
W internecie pełno jest stron/forum z osobami poszkodowanymi.

więcej w temacie:
http://www.uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php

!!!! ważne - sprawdź !!!
rejestr klauzul: http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=835
!!!! ważne - sprawdz !!!

----------------------

“czy i Tobie czasem przepełnia się stos?”

Data: 16 Listopad 2011 12:17

Zdecydowanie polecam do tworzenia regulaminu darmowy podręcznik od Trusted Shops. Jest tam krok po kroku “jak stworzyć zgodny z prawem regulamin”.

----------------------

Oświadczam, że jestem w pełni świadomy tego co napisałem, nie jestem pod wpływem alkoholu ani środków odurzających, nie biorę także żadnych leków i nie jestem leczony psychiatrycznie.

• Jr. Member
Data: 18 Listopad 2011 01:20

polecam zgłębić temat ponieważ nie jest prosty. Jest bardzo dużo zapisów które są podstawą do otrzymania pozwu.
jak na razie jedyna sensowna linia obrony to regulamin z tytułęm “zalecane warunki tranzakcji” czy dopisanie ze umowa podlega nagocjacji. Znajomy dostał pozew i prawnicy siedzą i kombinują. Zobacie klauzule niedozwolone w linku ktory wczesniej wysłałem naprawde niektore zadziwiają. Mamy lukę w przepisach a inni nie wahają się ją wykorzystać..

----------------------

Data: 19 Listopad 2011 22:24

Fakt - pamiętam jak wielka afera była na początku tej sprawy, wiele portali o tym trąbiło, żeby koniecznie sprawdzić regulaminy i je poprawić - informacja cenna i warto swoje regulaminy podrasować, bo nigdy nie wiadomo czy to i nas nie dotknie. Ja na razie przygodę z e-sklepem zaczynam, mam taki byle jaki regulamin, zlepek z sieci, ale planuje go mocno zmodyfikować aby nie było takich błędów w przyszłości :)

Również Wam polecam to zrobić:

----------------------

Dobry Moderowany Katalog Stron Warto dodać stronę!

• Nowicjusz
  • Członek społeczności
Data: 28 Listopad 2011 14:28

Witam wszystkich

Tak sobie dzisiaj przeglądałem neta i znalazłem nową klauzulę zakazaną w regulaminach. Mianowicie nie można żądać od klienta sprawdzenia przesyłki przy kurierze i spisania protokołu szkody. Jest to zbyt uciążliwe dla klientów jak powiedział sąd.
Oczywiście klienta ma prawo do reklamacji, że coś ma uszkodzone tylko, że my chyba wtedy musimy z własnej kieszeni usunąć szkodę. Przecież bez protokołu nic nie zdziałamy u kuriera.
Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale to chyba absurd całkowity?

Tu jest link do wyroku:
[url=http://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=10722]http://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=10722[/url]

Maciek

• Jr. Member
Data: 28 Listopad 2011 14:46

te klauzule to jest absurd to jest błąd w przepisach na ktorym ktos robi niezłą kasę.
Moj znajomy dostał za “firma x nie odpowiada za szkody gdy wynika to z innych przyczyn niezależnych”. Jezeli sąsiad sąsiadowi przetnie net to dlaczego ma odpowiadać firma - dostawca usług? Moze jeszcze budynek się zawali a klient złozy wniosek o odszkodowanie bo nie ma netu… to jest kuriozum. Przy czym firma jest lokalnym dostawcą usług a skarzy stowarzyszenie na rzecz ochrony praw konsumentów w Warszawie smile Jak sprzedajesz klocki drewniane to pół biedy.
stracisz 15zł. ale wyobraż sobie ze sprzedajesz pralki albo lodówki albo telewizory. Ktos zamowi pobawi się, zrobi impreze zrzuci telewizor i odeśle bo był uszkodzony. Przy dzisiejszych prowizjach 1-2 tego typu wpadki w miesiącu i jest po firmie. Rozumiem ze to jest zabezpieczenie zeby dbac o prawa konsumenta,
jednak to działalność gosp i firmy przyczyniają się do wzrostu gospodarczego płacą zusy, płacą podatki.
Należałoby sprawdzić czy nie ma powiązania pomiedzy tym kto się podpisał pod przepisami a firmami ktore w tym przestępczym procederze biorą udział. Bo występuje stowarzyszenie na rzecz ochrony praw ktora jest “pozytku publicznego” ale korzysta z usług kancelarii prawnej prawdopodobnie swoich znajomych.

----------------------

• Sr. Member
  • Członek społeczności
Data: 28 Listopad 2011 18:28

Chłopie ogarnij się, żyjesz nie w normalnym kraju ale w Polsce. W tym lunaparku gówno obchodzi państwo żę płacisz podatki. Tylko u nas jest taki bałagan i tepienie firm. Jak możesz to zarejestruj się jako przedsiebiorca np w Irlandi, Angli czy Niemczech i zobaczysz ze tam przepisy sa takie iz nikt nie tepi a pomaga. Wychodzą z zalożenia ze firmy sie wspomaga gdyż placa podatki, Daja miejsca pracy itp itp. A u nas? wychodzą z zalozenia ze nalezy zgnoić, upodlić, ukarać bo sie taki znalazl co mu sie zachciało :) gorzej jak za komuny

• Nowicjusz
  • Członek społeczności
Data: 28 Listopad 2011 22:30

Tak sobie jeszcze drążyłem ten temat i zajrzałem do wyroku sądu w sprawie tych protokołów szkody. Sąd uznał, że klient często nie ma możliwości dokładnego sprawdzenia towaru (m.in. jego działania) przy kurierze. Towar może mieć usterki wewnętrzne powstałe przy transporcie, których na pierwszy rzut oka nie widać. Dodatkowo żadna ustawa nie nakazuje uwzględnienia reklamacji klienta pod warunkiem spisania protokołu. Dlatego sklep musi uznać roszczenia klienta co do uszkodzonego mechanicznie towaru nawet pomimo braku protokołu. Tak więc klient nie ma żadnego obowiązku sprawdzania paczki bo nic mu nie grozi jeżeli tego nie zrobi to po co ma sobie kłopot robić.
Jak mu spadnie nowy telewizor w dniu zakupu na podłogę to bez problemu może dostać nowy. Zawsze może powiedzieć, że taki był w przesyłce.
Absurd i tyle. Wiadomo, że nie można zakładać z góry nie uczciwości klienta, ale takie przepisy to paranoja.

Pozostaje nam tylko prosić klienta, o to by sprawdził przesyłkę i spisał protokół.

Maciek

• Sr. Member
  • Członek społeczności
Data: 29 Listopad 2011 01:05

Robi się ciekawie a podobno w przygotowaniu kolejna niespodzianka czyli zwrot nawet kasy którą klient zapłacił za odsyłkę bo już chyba obowiązuje zwrot pełnej kwoty z kosztami wysyłki…

----------------------

http://www.herbamed.pl , http://www.zielarnia.pl

• Administrator
  • Autorzy Gekosale
Data: 29 Listopad 2011 01:09

Jakiemuś lobby pewnie bardzo mocno zależy na tym aby rynek e-commerce w PL nie rozwijał się zbyt szybko. Dobrze że my mamy na głowie tylko Was, a nie rzucających telewizorami klientów :D

• Member
  • Członek społeczności
Data: 29 Listopad 2011 01:37

zwrot kosztow przesylki w przypadku odstapienia od umowy to akurat wyrok KE a nie polskiego sadu i roznie bywa z jego respektowaniem w pl, pewnie do pierwszego pozwu do SOKIK smile

zarowno zwrot kosztow przesylki przez sprzedawce jak i brak wymogu protokolu nie wydaja sie zdrowym ani sprawiedliwym podejsciem do relacji klient-sklep ale niestety w polsce wlasciciele sklepow udowodnili ze maja klientow w d… i traktuja ich jak w prlu, czasem nieswiadomie z braku profesjonalizmu a czasem z braku kultury sprzedazy

ostatnie 2 tygodnei mialem troche zamowiania i wlasciwie zmienilem sie w klienta kilku esklepow - zamiana rol znowu przypomniala mi jak daleko w lesie jest polski ecommerce a obsluga klienta nie dorasta europie ani usa nawet do piet.. to co mnie spotkalo wola o pomste do nieba

• Sr. Member
  • Członek społeczności
Data: 29 Listopad 2011 04:01

Z tym profesjonalizmem nie jest źle, sklepy te wieksze jak i małe zwłaszcza niszowe działają coraz lepiej. Sam też kupuję w internecie i niemam z tym kłopotu. Niemniej od scigania patologi powinny być sądy(prokurator-policja) i zajmować się ściganiem cwaniactwa a nie cwani prawnicy ewidentnie naginajacy prawo i idiotyczny system prawny bazujacy na bublu prawnym. Tym bublem ogolnie sa przepisy dotyczące handlu elektronicznego jak i sprzedazy wysyłkowej. Nie będąc orłem temidy moge na pierwszy plan wysunąć podstawowy zarzut do tych durnych przepisów który je dyskwalifikuje a mianowicie nie konstytucyjność czyli podstawa o równości wobec prawa każdego obywatela tudzież podmiotu. Niema proporcji pomiędzy przepisami dotyczącymi sprzedaży detalicznej w punktach stałych i tych internetowych. Przyklady tutaj przytoczone są już obecnie jawną kpiną z prawa jak i obywateli. Zakupy to czynność jak każda inna nakladająca na kupującego podobne obowiazki jak na sprzedajacego. I nie uznaje w tym momencie wyjasnienia ze ogonie to sklepy sa sobie winne, bo to niczego nie rozwiazuje i nie uzasadnia. Jedni prowadza swoj biznes karygodnie a inni wzorowo. Dlaczego ci drudzy musza ponoscic odpowiedzialnosc zbiorowa?

• Nowicjusz
  • Członek społeczności
Data: 29 Listopad 2011 07:12

Herbamed - 29 Listopad 2011 01:05 AM

Robi się ciekawie a podobno w przygotowaniu kolejna niespodzianka czyli zwrot nawet kasy którą klient zapłacił za odsyłkę bo już chyba obowiązuje zwrot pełnej kwoty z kosztami wysyłki…

Z tego co się orientuję to wygląda to tak:
- gwarancja na podstawie np.: kraty gwarancyjnej - klient odsyła na swój koszt wraca na nasz lub na koszt serwisu zależy czy wysłał do nas czy bezpośrednio do serwisu w karcie gwarancyjnej będzie napisane co i jak i to obowiązuje klienta,
- towar niezgodny z umowa - klient nie ponosi żadnych kosztów np.: w regulaminie jednego ze sklepów jest że klient wysyła na swój koszt do nich, a oni zwracają koszt przesyłki w ciągu 3 dni,
- zwrot towaru w ciągu 10 dni - klient odsyła go na swój koszt i tego mu nie zwracamy, ale musimy mu zwrócić całą cenę + koszt przesyłki który zapłacił przy zakupie. Nie wolno potrącać kosztów przesyłki ani żadnych kosztów manipulacyjnych.

• Sr. Member
  • Członek społeczności
Data: 29 Listopad 2011 12:10

Ok mozemy płakać i biadolic, mam pytanie czy znacie jakiś dobrze napisany regulamin. Który zgodnie z tym badziewnym prawem zabezpiecza nalezycie iteres sklepów jak i klienta. Lub jakies rozwiazanie ktore pozwala sie zabezpieczyc przed horda cwaniakow?

Data: 29 Listopad 2011 12:40

http://ebuty.pl/informacje/regulamin.html poczytajcie ten, sklep miał kontrole z Inspekcji Handlowej, regulamin sprawdzali ich prawnicy, z tego co się orientuje ten regulamin chyba też prawnicy oglądali(nie mam pewności na 100%).

- a co do kosztów zwrotu to ponoć trzeba jeszcze zwracać odsetki od pieniędzy wpłaconych przez klienta na konto. (chyba).

----------------------

http://www.kawawpracy.pl

Wpisz szukaną frazę oraz wybierz post
Zaawansowane wyszukiwanie
  • Nowe posty
  • Gorący temat z nowymi postami
  • Zamknięty temat
  • Nowa ankieta
  • Temat przyklejony
  • Brak nowych postów
  • Gorący temat bez nowych postów
  • Temat przeniesiony