W jaki sposób przenieść sklep? 

Wróc do listy tematów
  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Postów: 4
  • Rejestracja: 31.08.2011
Data: 08 September 2011 15:32

Witajcie,

Chcę przenieść sklep z SOTE na Gekosale przy jednoczesnej zmianie serwera. Sklep gekosale już zainstalowany, więc wchodzę w Integracja > Migracja danych… I co dalej? Co to za moduł migracji i skąd go wziąć? Czy ktoś mógłby mnie poprowadzić przy tej migracji? Co muszę mieć i skąd to wziąć by przenieść sklep? Jestem w tym zielony…

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Administrator
  • Autorzy Gekosale
  • Postów: 1968
  • Rejestracja: 20.04.2009
Data: 08 September 2011 15:37

W folderze /doc masz podkatalogi z wtyczkami migracyjnymi dla różnych skryptów.

W folderze doc\Migracja_Sote masz plik migrator.php

Musisz go wgrać na serwer do głównego katalogu w którym znajduje się SOTE (tam gdzie index.php) tak aby był dostępny z adresu np. http://www.sklepnasote.pl/migrator.php

W samym pliku migrator.php musisz uzupełnić dane

define(’_DB_SERVER_’, ‘’);//Host SQL
define(’_DB_NAME_’, ‘’);//Nazwa bazy
define(’_DB_USER_’, ‘’);//Nazwa uzytkownika
define(’_DB_PASSWD_’, ‘’);//Haslo uzytkownika
define(’_DB_PREFIX_’, ‘st_’);//Preffix tabel Sote
define(’_LOCAL_CATALOG_’, ‘/’);//Folder w jakim znajduje sie sklep

i na samym dole możesz podać też jakiś klucz zabezpieczający dostęp

$key = ‘’;

Jest to dowolny ciąg, ale później podajesz go już w Geko we wskazanym miejscu.

Później na ekranie migracji w Geko podajesz pełen adres URL do pliku migrator.php, podajesz klucz zabezpieczający i migrujesz po kolei zgodnie z naszymi sugestiami wypisanymi na ekranie wykonywania migracji.

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Postów: 4
  • Rejestracja: 31.08.2011
Data: 08 September 2011 15:54

Dziękuję za szybką odpowiedź…

Mam pytanie dodatkowe… otóż domena została już przekierowana na nowy serwer… Czy jest jeszcze możliwość migracji danych mając dostęp tylko do ftp i phpmyadmina?

Pozdrawiam

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Administrator
  • Autorzy Gekosale
  • Postów: 1968
  • Rejestracja: 20.04.2009
Data: 08 September 2011 15:56

Nie. Po to właśnie jest ten skrypcik aby załatwił wszystko za Ciebie bez mieszania w bazie i plikach :). Zrób sobie subdomenę dla Sote - najłatwiejsze rozwiązanie.

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Postów: 4
  • Rejestracja: 31.08.2011
Data: 08 September 2011 16:00

Tylko problem jest taki, że sote mam na serwerze w jednej firmie, geko w drugiej, mam jedną domenę, która już wskazuje na serwer gdzie stoi geko. Z poprzednią firmą nie za bardzo mam kontakt… więc.. ten… no… pojawia się problem :)

Pozdrawiam

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Administrator
  • Autorzy Gekosale
  • Postów: 1968
  • Rejestracja: 20.04.2009
Data: 08 September 2011 16:03

Sprawdź czy po IP serwera nie pójdzie. Możesz też zrobić prosty myk. Przekopiuj sobie po prostu Sote do osobnego folderu na nowym serwerze i tam wszystko skonfiguruj. Zakładam że masz jakąś możliwość definiowania domen,subdomen na serwerze z Geko więc problemu nie będzie. W praktyce Gekon od Sote potrzebuje tylko

1. dostępu do bazy MySQL - dane o których pisałem w 1szej odpowiedzi
2. dostępu do plików jak chcesz kopiować zdjęcia.

Czyli kategorie, produkty i producentów możesz przenieść normalnie mając tylko postawioną gdziekolwiek bazę. Dostęp do plików Sote jest potrzebny tylko do wyrwania zdjęć i przerzucenia ich w galerię Geko.

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Postów: 4
  • Rejestracja: 31.08.2011
Data: 09 September 2011 13:42

Dobra, to mam tak:

przerzucone wszystkie pliki starego sklepu na nowy serwer do podfolderu ‘soteesklep3’ oraz przerzuconą na nowy serwer bazę MySQL. Wypełniłem plik danymi jakie posiadam (a propos, czy skrypt rozpozna, gdy adresem hosta będzie ‘localhost’? czy muszę gadać z adminem o pełnym adresie?). Prefixu żadnego nie widziałem w tabelach, więc usunąłem to co było i pozostawiłem puste (dobrze rozumiem, że skrypt będzie badał wtedy wszystkie wpisy w bazie?). Jako folder w którym znajduje się sklep pozostawiłem ‘/’ (plik migrator znajduje się tam gdzie index sklepu). I nic nie kopiuje… co robię źle?

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Nowicjusz
  • Członek społeczności
  • Postów: 9
  • Rejestracja: 05.01.2013
Data: 28 Marzec 2013 00:03

W jaki sposób przenieść sklep z gekona 1.4.3 na 2.0?

----------------------

Zapraszam na http://www.taniesprzedawanie.com.pl

  • Przejdź do profilu użytkowika
  • Sr. Member
  • Banned
  • Postów: 477
  • Rejestracja: 01.07.2011
Data: 28 Marzec 2013 09:46

Jeszcze się nie da, jak będzie 2.0 Finalna wersja to pewno będzie jakiś upgrade.

----------------------

http://www.techos.pl

 
       
 
Wpisz szukaną frazę oraz wybierz post
Zaawansowane wyszukiwanie
  • Nowe posty
  • Gorący temat z nowymi postami
  • Zamknięty temat
  • Nowa ankieta
  • Temat przyklejony
  • Brak nowych postów
  • Gorący temat bez nowych postów
  • Temat przeniesiony
  • Stara ankieta
  • Pilne ogłoszenie
Nowi użytkownicy:
  • Zarejestrowanych: 43026
  • Zalogowanych: 0
  • Anonimowych: 0
  • Gości: 75
  • Tematów: 3564
  • Odpowiedzi: 15471
  • Postów: 19035
Aktywni użytkownicy: